Projectontwikkeling sociale woningbouw en duurzame energieconcepten

Crataegus Woonzorg, warm en innovatief

 

In Dorst bij Breda is de bouw gestart van een schitterend woonzorg complex.   Volop persoonlijke aandacht, geen specifieke ‘doelgroep’ en een ultra modern energie concept.

dorst

Wat maakt het energie concept zo bijzonder? Het is een hybride systeem.

In de basis begon het met een PassivHaus optimalisatie van het Schets Ontwerp. In dat SO stond comfort en gebruikskwaliteit voorop. In de fase van PassivHaus optimalisatie is er met een aanpak van ‘berekenend ontwerpen’ aan tal van onderdelen van het casco gesleuteld, zodanig dat bouwkunde en installatietechniek elkaar gingen versterken.

In de W&E uitwerking is er een systeem ontwikkeld waaruit bewoners vanuit collectieve opwekking en buffers in principe voldoende comfort ontvangen, maar elke woning tevens beschikt over individuele apparatuur om dat aangeboden comfortniveau subjectief te kunnen beïnvloeden. ‘Niet omdat het moet, maar omdat het kan’ .

Het collectieve deel bestaat uit PVT met bodemlus en buffers gekoppeld aan een w/w-warmtepomp en WTW. Het individuele deel bestaat uit PV, AC voor actief verwarmen en koelen en een instant heater.

Dat het hele gebouw volledig kan ‘draaien’ op zowel de collectieve als op de individuele apparatuur is niet alleen maar een veilige bijkomstigheid. Het biedt ook allerlei mogelijkheden voor regeltechniek, lees tzt Big Data, om intelligent in te spelen op een energievraag die verschilt over de seizoenen.  In een mix die bovendien rekening kan houden met een andere tariefstructuur dan we nu gewend zijn en daarmee kan inspelen op verschillen in het aanbod van energie.

Hybride biedt daarom zowel energetische optimalisatie als ook een optimale exploitatie.

In de elektrische installatie is gekozen voor een 48vdc circuit – in combinatie met PV en een groot li-ion accupakket – voor de algemene verlichting en ICT. Deze onderdelen blijven dus functioneren bij een stroomstoring en het maakt de exploitatie minder afhankelijk van saldering.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: