Projectontwikkeling sociale woningbouw en duurzame energieconcepten

Smart Storage 2016

21 september was in de Brabanthallen in Den Bosch het jaarlijkse Smart Storage congres. Meest praktijkgerichte verhaal kwam van Fronius. Ik zou dit systeem met de Symo Hybrid maar direct gaan toepassen in lopende projecten.

fronius2

De Smart Storage oplossing van Fronius werkt met diverse accu systemen, altijd Li-ion.

Fraai is ook hun eigen stackable solution; begin gewoon met 2 of 3 lades van 1,5 kW. En beslis later of je er nog een paar wilt bijvoegen.

Gebruik de monitoring software om te bepalen of dat zinnig is.

 

Feature op de Symo is een programmeerbare extra AC-uitgang. Bedoeld om (verwarmings-) apparatuur te schakelen afhankelijk van het energie aanbod. Met het aansluiten van een elektrische boiler kun je op deze manier het eigen verbruik eenvoudig en vrij effectief verhogen.

 

In de workshop van Sjef kwam het praktijkverhaal heel goed uit de verf. Het gaat er natuurlijk om het opslagsysteem zo te dimensioneren dat het eigenverbruik geoptimaliseerd wordt. Jazeker, optimaliseren en niet maximaliseren! Onderstaande grafieken laten ook hier een Pareto optimum zien. Vuistregel: Kies het aantal Kw aan opslagcapaciteit iets groter dan de kW-piekcapaciteit van de PV-installatie. Als je dan 70% Eigen Verbruik scoort met Smart Storage, doe je het heel goed. Nog eens 10% erbij is meestal wel haalbaar met het bewust inschakelen van stroomvreters overdag. Denk aan de warmtepomp of een elektrische boiler. De Fronius heeft hiervoor een smart-plug.

eigenverbruik

img_3538

Zelf houd ik het bij Simple Solar storage. In eerdere blogs heb ik mijn eenvoudige systeem van AC-coupling toegelicht. Op het congres werd in de zijlijn verteld dat deze manier in Engeland erg populair is.

Heel goedkoop en zonder erg veel moeite heb ik vandaag mijn opslagcapaciteit vergroot tot 3kW met een accupakket van GreenPack. De mannen uit Berlijn hebben mij hun Prototyp10 gegeven.

Ik kan nu schakelen met 550 en met 250 W/h; los van elkaar maar ook samen.

Uit monitoring weet ik al dat mijn basisverbruik hiermee prima is te dekken in de uren dat de zon niet schijnt. Nu eens kijken of het schakel-programma volstaat.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: