Projectontwikkeling sociale woningbouw en duurzame energieconcepten

NoM, HomeStorage & Homeostase

Laten we maar eerlijk zijn: Klimaatverandering is al lang begonnen.

We kunnen het tij niet keren en onze enige hoop is dat ergens op enig punt in ons bestaan de natuur zich opnieuw stabiliseert. Uit zichzelf.  “The natural homeostases”. Logischerwijs ligt dat punt dichterbij naarmate wij minder invloed uitoefenen op het geheel. “Because we really don’t know what to do” [A. Watts ’71].

Alan Watts

Zijn we dan op de goede weg om nieuwe complexe technische structuren te implementeren om te blijven schakelen op het grotere geheel, op het grid? In een soort van monsterverbond zoeken onze NoM-kantelaars en Netbeheerders elkaar op en worden we afhankelijk van nieuwe complexe structuren, die we voor onze gemoedsrust SMART noemen. Structuren die bovendien misschien over 10 jaar eens technisch operationeel kunnen zijn, maar vanwege gevestigde belangen mogelijk nooit operationeel worden.

Zouden we de volgorde niet liever omdraaien en trachten eerst onze meest directe leefomgeving echt neutraal te krijgen?  Ons huis dus. Noem het “HOme-o-STases”.

Het is toch te zot voor woorden dat in een periode dat duurzaam geproduceerde energie eindelijk een beetje oprukt en fossiele energie meer milieuschade toebrengt dan ooit, de feitelijke energieprijzen dalen ? Die financiële prikkel is niet consistent met de beweging die we moeten maken.

Om die reden moeten NoM woningen gewoon stoppen met bijdragen aan een immer groter energie overschot overdag. “Geen druppel meer de deur uit ! “. Let wel, dat is iets anders dan gewoon ‘off-grid’ gaan. Maar het geeft wel degelijk een gevoel van onafhankelijkheid. Een prima onderhandelingspositie richting de huidige energie oligopolies: Zij kunnen vandaag starten met een CO2-tax en flexibele tarieven. Doen ze niet, want dat zou de transitie maar versnellen. Goed, dan zullen wij vanaf vandaag inzetten op HOmeSTorage, sorry HOmeoSTase.

Hoe aardig NoM ook bedoeld is geweest om het oerconservatieve Bouwend Nederland in beweging te krijgen, het is wellicht niet het antwoord dat we nodig hebben.  Ik denk aan een doorontwikkeling naar “HOST”- woningen, we zijn hier tenslotte maar te gast.

 

ruffalo

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: