Projectontwikkeling sociale woningbouw en duurzame energieconcepten

NoM leeft !

Er is deze weken veel ‘kritiek’ op NoM. Meestal is dat opbouwend bedoeld. Zo zou Nom zijn ‘mislukt’; in die zin dat het gewoon niet snel genoeg gaat.

Prikkelender vond ik dat NoM zou worden gegijzeld door ‘oude economie’; in die zin dat aannemers de dienst uitmaken en optimaliseren binnen een regelgeving waarvan iedereen weet dat die gaat veranderen. NoM zou daarom kenmerken van een ‘woeker hypotheek’ dragen. Bewoners van een NoM woning dreigen later fors duurder uit te zijn.

Ik denk dat opdrachtgevers hier inderdaad scherp op moeten zijn. Leek het er paar jaar geleden op dat de bouw steeds klantgerichter werd, een NOM woning wordt dermate complex gepresenteerd dat de klant zich feitelijk maar weer overgeeft aan de inzichten van de heren specialisten. Feit is dat praktiserend bouwspecialisten van oudsher echte regelneukers zijn, denken dat het Bouwbesluit een kwaliteitskeurmerk is in plaats van dat het slechts minimum voorwaarden betreft en die zicht willen houden op de vangrail via een hele grote achteruitkijkspiegel. Zo kom je maar langzaam vooruit, want anders mis je de bocht of afslag. Dat NoM langzaam gaat, lijkt mij dus een ingebakken probleem.

Verder zijn onze oude specialisten ‘bijziend’. Dichtbij zien ze een oplossing, maar zien niet dat ze verderop een probleem creëren. Een NoM woning zou niet moeten bijdragen aan een groter overschot aan (duurzame) energie overdag en een grotere energiebehoefte op donkere dagen via overspannen netwerken. Koren op de molen van de fossiele sector, terwijl de stroomprijs instort. Hoezo visionair concept, waar is People Planet Profit gebleven?

Wat kunnen we doen? Laten we gewoon wat meer ‘hypotheek’ -vormen op de markt brengen. Als je streng in de leer bent dan kun je elke hypotheek wel als woekering afdoen, maar als er echt iets te kiezen is valt het meestal wel mee. Het is dan immers je eigen keus. Er moet binnen NoM dus iets te kiezen vallen. Denk aan opties of optiepakketten. Net zoiets als vroeger: wel/geen buitenkraan of wel/geen vaste trap naar zolder. “Het kan later ook nog wel, maar dan wordt het knap lastig en duur. Dus denk nu alvast aan later.”

IMG_0429 (1)

In welke richting moeten we het zoeken? Het lijkt mij vrij duidelijk dat het echte risico voor NoM woningen is, veranderende regelgeving en marktomstandigheden. Laten we het ontwerp daar dan gewoon minder gevoelig, minder afhankelijk van maken. Opslag is key ! Of het nu gaat om warmwatertanks of accu’s en zorg dat je zelf kunt bepalen wanneer die worden geladen.

Ik denk dat er kansen liggen om in deze richting stappen te zetten als we de focus gaan verbreden van de echt oude woningen (tot 1980) naar de meer recente woningvoorraad. Gegeven een bepaald budget kun je hier heel goed je opties kiezen; Misschien wat minder zonnepanelen maar wel direct gecombineerd met een accupakket?   Misschien een veel goedkopere warmtepomp, maar met een groter buffervat plus instant heater?

Oh ja, en de regelgeving dan? Ik stel voor dat er wat ruimte wordt gegeven voor inwisselbaarheid tussen duurzame energie productie (PV) en opslag (buffervaten en accu’s). Natuurlijk kan elke eengezinswoning zelf voldoende opwekken, maar appartementen meestal niet. Een plekje voor extra opslag is daar makkelijker te vinden.

In de ‘Consultatie Ministriële regeling EPV’ mag worden overwogen om het zogeheten ‘gebruiksverbonden verbruik’ in te vullen met zowel productie (PV) als opslag (accu’s).

Nom Leeft ! Het mag en het moet sneller, maar vooral onafhankelijker.

Dus maak eindelijk eens werk van OPSLAG !

 

Zie verder: www.Suppdc.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gecategoriseerd in:Duurzaam Wonen, Energie Transitie, Out of the blue

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: