Projectontwikkeling sociale woningbouw en duurzame energieconcepten

Simple Solar Storage

In september heette het nog Smart Solar Storage. Wat is er gebeurd?

Na een enthousiaste kick-off met onze technology partners lukte het helaas niet om tot een werkend proto-type te komen. Alle slimme onderdelen tegelijk willen toevoegen is gewoon te lastig gebleken. Bovendien bleek die gewenste slimmigheid vooral een vorm van anticiperen te zijn op flexibilisering van de energiemarkt, zonder dat we weten welke aanbiedingen vanuit de nutsbedrijven straks succesvol zijn.

We zijn terug bij het basis concept en dat is: De eigen zonnestroom zoveel mogelijk zelf verbruiken, ook als het buiten inmiddels donker is.

Een oplossing die voldoet aan het MAYA criterium [Most Advanced Yet Acceptable] is eenvoudig: het gepland schakelen van opslagcapaciteit tussen laden en ontladen. Het ‘ongepland’ schakelen in de zin van demand response laten we nog maar even zitten. We gaan eenvoudig en gepland schakelen en stellen het comfort en het belang van de burger centraal. Zodra het energiebedrijf komt met een flexibel tarief dan zijn we daar op voorbereid, maar het is geen voorwaarde.

ruffalo

De burger zal waarschijnlijk niet direct willen beginnen met grote dure opslagsystemen. Als die door het nutsbedrijf worden aangeboden dan is dat natuurlijk prima, zoals de Power-Wall waar Eneco nu mee is gestart. Vanuit eigen beweging lijkt het ons meer aansprekend om bescheiden te beginnen en de apparaten die je al hebt ook voor opslag van zonnestroom te willen inzetten. We gebruiken immers steeds meer apparaten waar al een flinke buffer in zit. De accu’s van een plug-in voertuig (auto, e-scooter of zelfs je fiets) zouden allemaal mee moeten kunnen doen. En die komen allemaal met hun eigen oplader en type accu.  Wat we voor een simple storage concept nodig hebben is eigenlijk alleen een centrale terugvoer naar de groepenkast, waar we ook het schakelen op een veilige manier kunnen organiseren.

Nou, dachten we, die gaan we maken. OK, laten we er niet alleen maar mobile devices op aansluiten maar ook gelijk een kleine vaste accu. Een basis aan energie opslag die direct in de meterkast wordt ingebouwd.

Achteraf was het samenstellen van een werkend proto-type vooral een kwestie van zorgvuldig selecteren van bestaande producten. De hele proefopstelling inclusief een home-storage van 2 kW heeft nog geen €2.500 gekost. Met een flinke bestelgrootte komt de 2 k€ grens in beeld. Komende maanden wordt getest met hoeveel het Eigen Verbruik kan worden opgestuwd met inzet van deze configuratie.

Smart & Simple

Hoewel monitoring en besturing van de proefopstelling via de Ipad er direct al bijzonder smart uitzag, is het in de kern een ‘gepland’ systeem dat gebruik maakt van timers. In de testfase wordt met de technology partners gewoon doorgewerkt aan een meer advanced systeem, wat ruimte biedt voor het ‘ongepland’ aanspreken van de opslagcapaciteit en de inzet van grotere accu’s vanuit het belang van het nutsbedrijf. Mits daar natuurlijk een interessant energietarief of Lease aanbod tegenover staat, zal zo’n zwaarder, slimmer maar vooral ook veel duurder systeem aantrekkelijk worden voor burgers.

Wat we handhaven vanuit het eerste ontwerp is de eenvoudige AC-schakeling van apparatuur en het niet hoeven aan te passen van een reeds bestaande PV-installatie. Verder gaan we in januari de beschikbare e-bikes en e-scooters een beetje aanpassen, zodat ze kunnen worden ingezet als opslagcapaciteit en op gezette tijden worden gebruikt door de woning. Anders dan voor een plug-in auto geldt voor de e-scooters dat iets minder vol geladen accu’s nog altijd sterk genoeg zijn voor woon-werkverkeer en je dus niet direct wordt bevangen door range anxiety.

Brochure

Onze brochure is enige weken geleden al verspreid onder de technology partners. In dit proces van co-engineering of co-makership wordt in de brochure onze visie en het ijkpunt beschreven van wat we willen bereiken. De brochure is ook beschikbaar voor nieuwe partners.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: