Projectontwikkeling sociale woningbouw en duurzame energieconcepten

Gratis verduurzamen

 

Groenbergen Wat staat woningcorporaties nog in de weg om gevolg te geven aan het Energie Akkoord ?

Goed beschouwd, helemaal niks.

De sector is op een punt gekomen dat de krokodillentranen om de Verhuurdersheffing toch wel moeten zijn opgedroogd. Weet dat de boosheid die zich vertaalde in een investerings-stop niet bijdraagt aan het herwinnen van hun maatschappelijke positie. Bij alle bedrijven die werk maken van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, draait het voor 80% om concrete verbeteringen in duurzaamheid. Corporaties die zich niet toeleggen op het nakomen van het Energie Akkoord zetten zich daarom maatschappelijk buiten spel.

Afgelopen paar jaar ging het er vooral om de Verhuurdersheffing te kunnen blijven betalen, zonder daarvoor grootschalig woningen te hoeven verkopen. Hoewel het regeringsbeleid dat natuurlijk wèl als ultiem doel had, is het gelukt daar weerstand aan te bieden. Moet die inspanning nu dan verder onder druk worden gezet door maar fors en vaak onrendabel te gaan investeren in verduurzaming van de bestaande woningvoorraad? Nee, natuurlijk niet.

Medio 2013 heeft een belangrijk nieuw concept zich snel een plek verworven: De investeringen in verduurzaming leiden tot een lagere energierekening en zouden dus ook betaald kunnen worden via die besparingen. Dit concept is één van de pijlers onder de Energiesprong. Naast de kale huur ontstaat een tweede cashflow voor het terugbetalen van de duurzame investering. Het pad wordt voortvarend vrijgemaakt voor investeringsprogramma’s die de energierekening dan maar gelijk voor 100% omzetten in een duurzame investering. Waarschijnlijk gaat het merendeel van de corporaties dàt te ver en daar zijn hele goede redenen voor.

Dat was reden om na te denken over een Energiesprong-Light. Het blijkt dat met een fractie van de investering al makkelijk 50% op de energierekening kan worden bespaard. Het gaat om investeringen in installaties, zoals zonnepanelen, zonneboilers en (hybride) warmtepompen.  Dat is nieuwe techniek in de categorie Trias 2 en 3 en helemaal nieuw voor corporaties die al 25 jaar alleen maar gewend zijn om isolerende maatregelen te treffen (Trias 1). Nieuw is ook dat het mogelijk is om die investeringen in duurzame installaties helemaal buiten de kale huur te houden. En de huurder te kunnen garanderen dat de bijdrage die hiervoor wordt gevraagd altijd lager is dan zijn besparing op de energierekening. Helemaal nieuw is dat er inmiddels een keur aan marktpartijen is die de investering, realisatie en exploitatie uit handen kan nemen van de corporatie. Medio 2014 is dit Light-concept werkend opgeleverd, klaar om te worden nagevolgd. Er blijkt enorm veel kapitaal beschikbaar dat deze maatschappelijk belangrijke bestemming zoekt.

Het is nu voor alle corporaties mogelijk om op deze manier grote delen van het woningbezit tenminste op energie Label B te brengen, zonder dat zij daar zelf voor hoeven te investeren. En dat is belangrijk, want corporaties: Houdt uw kruit droog ! Voor andere delen van de woningvoorraad zal aanvullend wel degelijk in het casco moeten worden geïnvesteerd. Mooiste is natuurlijk om een strategische visie te ontwikkelen waarin de nieuwe mogelijkheden direct worden geïntegreerd in bestaande processen zoals DO en MJOP.

Voor corporaties die deze aanpak wel zien zitten zijn alle Q&A’s en details beschikbaar:

– Bestuurlijk: Wel/Niet-Daeb, Wel/Niet (on)roerend goed, Wel/Niet Energie BV

– Operationeel: Model contracten/- statuten/- business case, Selectie van private investeerders.

– Talent: Om uw corporatie hiermee integraal van dienst te kunnen zijn. Schroom niet en neem contact op !

 

 

 

Getagd als: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: