Projectontwikkeling sociale woningbouw en duurzame energieconcepten

Zonnestroom of zonnestoom?

rice_solar_steam-5

Nieuwbouwwoningen hebben nog maar nauwelijks behoefte aan verwarming.  De COP van een warmtepomp tendeert daarom naar het tapwaterrendement. Een warmte terugwin installatie zou een No Brainer moeten zijn. Waarom dan nog een warmtepomp?

Beter zouden we een zon thermische installatie aanleggen, met de focus op warm tapwater. Nu zijn er al prachtige vacuüm panelen, ze leveren steeds hogere temperaturen. Wat nu als  die zelfs stoom gaan produceren? Zoals we weten is het van stoom naar stroom maar een kleine stap. Kijk eens wat de Green Turbine al kan of welke ideeën er zijn voor een Solar Hydro ICE -motor.

In bèta uitvoering was al een vlakke plaat UHV-collector met ultra hoog vacuüm verkrijgbaar, maar lees nu eens wat Oara en Naomi hebben ontwikkeld met light-absorbing nanoparticles. Deze geheel nieuwe techniek heeft ook de aandacht getrokken van het MIT Technology Review die het wat toegankelijker beschrijft dan de dames zelf.

Als we op die manier nou toch eens de focus leggen op stroomproductie, dan is het restproduct afgekoelde stoom: Nog altijd heet genoeg voor een lage temperatuur verwarming. Zonnest(r)oom: Niet òf òf, maar èn èn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: